به مناسبت 24 مهر روز جهانی غذا
به قلم گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان
روز جهانی غذا، که هر ساله در 24 مهرماه( ۱۶ اکتبر) برگزار میشود، یک مناسبت جهانی است که به افزایش آگاهی در مورد امنیت غذایی، تغذیه و شیوههای کشاورزی پایدار اختصاص دارد. این روز یادآور چالشهای مداوم در تضمین دسترسی هر فرد به غذای سالم، کافی و مغذی است. غذا پایه و اساس زندگی است و برای سلامت، رشد و رفاه حیاتی است و با وجود پیشرفتهای جهانی در تولید مواد غذایی، میلیونها نفر هنوز با گرسنگی و سوء تغذیه مواجه هستند که نیاز به سیاستهای مؤثر، سیستمهای غذایی مقاوم و اقدام مشترک را برجسته میکند.
روز جهانی غذا، سالگرد تأسیس سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۵ است. این روز برای اولین بار به طور رسمی در سال ۱۹۸۱ با موضوع "غذا در اولویت است" برگزار شد و مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۸۴ این روز را تصویب کرد. اقدام جمعی که در ۱۵۰ کشور در سراسر جهان برگزار میشود، روز جهانی غذا را به یکی از مشهورترین روزها در تقویم سازمان ملل تبدیل میکند و آگاهی از گرسنگی و اقدام برای آینده غذا، مردم و کره زمین را ارتقا میدهد. شعار سال ۲۰۲۵، «دست در دست هم برای غذاهای بهتر و آیندهای بهتر»، بر همکاری جهانی بین دولتها، سازمانها، جوامع و بخشها برای تغییر سیستمهای کشاورزی-غذایی تأکید دارد.
امنیت غذایی تضمین میکند که همه مردم، در هر زمان، دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذای کافی، ایمن و مغذی داشته باشند که نیازهای غذایی و ترجیحات غذایی آنها را برای یک زندگی فعال و سالم برآورده کند. دستیابی به این امر نه تنها مستلزم تولید کافی غذا، بلکه توزیع عادلانه آن نیز هست.